Umirujuća istina zaokružena retoričkom točnošću, jednostavnošću i pravovremenošću

Krizne situacije mnoge političare stavljaju pod pritisak, što ponekad rezultira i naglim preokretom u političkoj retorici ako parametri sugeriraju različite stavove javnosti od zagovaratelja odnosno političara koji se zalaže za određeno pitanje. Krizne situacije mogu biti usmjerene i na potencijalne vanjske ili unutarnje opasnosti za državu ili organizaciju, a u takva vremena od političkih lidera očekujemo jasnu, nedvosmislenu retoriku koja budi osjećaj sigurnosti cjelokupnog naroda.

Ova pomalo školska definicija kriznog komuniciranja ponajbolje se može vidjeti u posljednjim tjednima kod četiri osobe – Davora Božinovića, Vilija Beroša, Alemke Markotić i Krunoslava Capaka.

“Ako li pravedna tad i zaslužna čovjeka vide
odmah ušute svi, zastanu i uši naćule.
A on upravlja duše riječima i srca miri.”
Vergilije, Eneida

No ne svjedočimo samo odličnoj kriznoj komunikaciji u posljednjih nekoliko tjedana. Građani imaju prilike slušati i gledati istinski smisao retorike koji govornici implementiraju u vlastite javne nastupe. Riječ je, naravno, o umirujućoj istini koja je retorički zaokružena točnošću, jednostavnošću i pravovremenošću.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ministar zdravstva, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević te ravnatelj HZJZ-a svojim svakodnevnim konferencijama za medije, unatoč porastu broja zaraženih osoba, ulijevaju osjećaj sigurnosti za naše građane. I veliko im hvala na tome.

Od antičkih filozofa, preko revolucionara i političara, pa sve do današnjih motivacijskih govornika, govori imaju snagu mijenjati ili utjecati na žurne promjene u društvu.  Danas je na već tradicionalnoj konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio kako neće zaboraviti kako su se pojedinci ponašali u ovim uvjetima.

Kako bi odali svojevrsno priznanje za povratak istinske retorike te uspješno rukovođenje s korona krizom – nemojmo zaboraviti tko nas je predvodio u ovim vremenima.

1 thought on “Umirujuća istina zaokružena retoričkom točnošću, jednostavnošću i pravovremenošću

  1. Važnost retorike se uvijek ističe u kriznim situacijama. Zbog toga upravo u ovoj teškoj društvenoj borbi za očuvanje zdravlja komunokolozi imaju presudnu ulogu. Upravo ovih četvoro ljudi svojom profesionalnošću i znanjem potvrđuju da su na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *