Da, ministar Ćorić je u pravu. Svi koji šire lažne vijesti oko virusa su – idioti.

Trenutno ne postoji rasprava ili tek usputni razgovor dvoje slučajnih prolaznika koji ne sadrži temu  korona virusa. Otvorimo li novine, upalimo li TV ili internetske portale, uvjerljivo najdominantija tema je korona virus te potencijalne posljedice koji isti nosi za sobom. Italija je stavila na snagu stroge mjere opreza kako bi pokušali smanjiti broj oboljelih i umrlih od ovog virusa, dok ni ostale zemlje ne zaostaju. Sjedinjene Američke Države stavile su zabranu putovanja za državljane iz Schengenskog prostora na njihov teritorij. 

Svijet trenutno broji oko 126 tisuća oboljelih, dok će ta brojka rapidno rasti zbog čega je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju. Zdravlje je na prvom mjestu, ova pomalo narodna poslovica je neupitna, no u fokus se treba staviti i održivost gospodarstva, kako na globalnoj, tako i na europskoj, odnosno nacionalnoj razini. 

Iako trenutno nije potrebna panika u javnosti, pogotovo zbog činjenice kako je od korona virusa do sada ozdravilo 70 tisuća osoba, svaki pojedinac mora preuzeti društvenu odgovornost kako bi se negativni učinci sveli na minimum. Da, svaka osoba zbog pluralističkog oblika vlasti koji se naziva demokracija ima pravo na slobodu govora, dok ta sloboda naravno ne krši slobodu druge osobe ili skupine. Tanka je granica, zar ne? 

Upravo u posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo iznimnoj društvenoj neodgovornosti. Pojedinci, a često i političke stranke, manifestiraju svu ispraznost današnjeg društva gdje na jeftin, proziran, ali i štetan način nastoje vlastiti imidž ili imidž stranke popeglati u javnosti. Donedavni pozivatelji na NEcijepljenje trenutno šute, što je pozitivna vijest za Hrvatsku. 

No ne šute društveni komentatori koji putem društvenih mreža i internetskih platformi nastoje proširiti paniku. Upravo se na takve društvene komentatore osvrnuo i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić koji je uoči sjednice Vlade poslao znakovitu, direktnu i u ovim trenucima iznimno nužnu poruku. 

“Ljude koji šire lažne vijesti treba kazniti. Mislim da su ljudi koji to rade idioti i da trebaju kazneno odgovarati. To je strašno, u situaciji u kojoj velikim naporima radimo da sustav bude dobro organiziran i gdje je cijela Europa tu gdje je – to je suludo”, navodi Ćorić. 

I zaista, kada promatramo situaciju u Italiji gdje doktori i medicinsko osoblje ulažu nadljudske napore, pritom riskirajući vlastite živote i živote svojih najbližih, ne smijemo ostati ravnodušni. Cilj bi nam trebao ostati isti – umanjiti što je više moguće negativne učinke koje korona virus izaziva. Takvo umanjivanje može se manifestirati kroz informiranje svoje stare usamljene susjede koja čitajući potresne vijesti i sama pomišlja da ima ovaj virus, što je daleko od istine. Mogu se organizirati molitvene zajednice, pritom poštujući sve propise nadležnih tijela o organiziranju skupova. Može se to napraviti i na način ministra Ćorića koji podosta simplificiranim rječnikom koji bi u nekoj drugoj prilici bio logička pogreška ad personam stavlja takve komentatore u kalup u kojem zaslužuju biti. I zato, dragi čitatelji ove kolumne za kraj jedna kratka, ali iznimno duboka poruka – #TeamĆorić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *